5 praktische tips voor het krijgen van inspiratie

Er is veel te zeggen over inspiratie en hoe je het ook wendt of keert: je hebt het nodig om een boek te kunnen schrijven. Géén inspiratie hebben is een veelgehoord excuus om het boek dat je altijd al wilde schrijven juist NIET te schrijven. Dat zou eeuwig zonde zijn en niet nodig, want er zijn allerlei manieren om inspiratie te krijgen of laat ik het ‘opwekken’ noemen. Hieronder beschrijf ik vijf praktische manieren die ikzelf gebruik om mijn inspiratie aan te wakkeren.

1) Schrijf        

De eerste tip klinkt wellicht te simpel, maar toch laten veel mensen het hier afweten. Ga zitten, klap je laptop open, open je word bestand en laat je vingers over je toetsenbord glijden. Voor mijn part typ je je boodschappenlijstje of je schrijft je frustraties van die dag op. Het brengt je hoofd tot rust en je komt vanzelf in een flow van schrijven. Actief schrijven is de weg naar inspiratie. Een belangrijk detail hierbij: zet de meldingen van je sociale media uit. Deze brengen je uit je flow.

2) Focus

Soms is het grote geheel van een volledig boek te overweldigend en dit kan verlammend werken. Hak het in stukjes en focus je op een bepaald deel van je boek waar je inspiratie voor wilt krijgen. Dit kan de plot zijn of bijvoorbeeld een scène waarin je de lezer op het verkeerde been wil zetten. Je zult zien dat als je focus scherp is, je vanzelf een ingeving krijgt waarvan je direct weet dat het de juiste is. Als ik zulke ingevingen krijg zet ik deze direct in mijn notities op mijn telefoon. Meestal in steekwoorden of ik spreek volledige zinnen in met behulp van Siri. Om dergelijke ingevingen uit te lokken helpt het om een eind te gaan fietsen of wandelen. Of pak een heerlijk warme douche of bad. Het zijn dit soort momenten van ontspanning die je weghouden van dagelijkse beslommeringen en ruimte maken voor de inspiratie die jij nodig hebt om verder te komen met je boek.

3) Vertrouwen                               

Belangrijk bij focus is dat je de rest van je boek ook echt laat rusten. Vertrouw erop dat je er stap voor stap gaat komen. De lijntjes komen vanzelf samen als je vertrouwt op je inspiratie. Dit vertrouwen moet je opbouwen en kun je alleen krijgen door de focus te houden en zien dat het werkt. Frustratie brengt je nergens en zeker niet naar de laatste punt van je boek.

4) Binaural beats

Binaural beats heb ik zelf pas geleden ontdekt en ik ben hier SUPER enthousiast over. Het heeft me nu al meerdere ingevingen gebracht voor boek 2. Ik zal proberen op een simpele manier uit te leggen hoe het werkt. Onze hersenactiviteit kan worden gemeten aan de hand van hersengolven. Deze worden uitgedrukt in Herz. Hersengolven met een hoge Herz worden bijvoorbeeld Gamma-golven genoemd en zo zijn er nog een viertal andere frequentie niveau’s. De beste hersenactiviteit om inspiratie te krijgen is op de Thèta-frequentie. Interessant voor ons schrijvers.

Door naar binaural beats op frequentie 4 tot 8 herz  te luisteren komen je hersenen in de Thèta staat. Je moet dit beluisteren met oortjes in. De linker- en de rechtertoon verschillen namelijk in frequentie en onze hersenen nemen daardoor een derde toon waar: het verschil in frequentie van rechts en links. Onze hersenen nemen deze frequentie over waardoor je dus in de staat komt waarin je wilt zijn. In ons geval ergens tussen 4 en 8 herz. Niets zweverigs, pure wetenschap en erg interessant!

De app van Michael Pilarczyk – Meditation Moments is een echte aanrader hiervoor en gebruik ik bijna dagelijks.

5) Observeer                                                                                                              

Ga de deur uit en zet je zintuigen op scherp. Observeer mensen. Hoe beweegt iemand? Waarom bezorgt iemand je rillingen of waarom voel je je aangetrokken tot iemand? Is het de geur of bepaalde bewegingen? Probeer er de vinger op te leggen en ga fantaseren over een voorbijganger die je interessant lijkt of op een of andere manier triggert. Waar is hij naar op weg? Zou hij een minnares hebben? En heeft die minnares een man? Hoe zou hij reageren als het tot een confrontatie komt? Het is ontzettend leuk om te doen en het levert je een schat aan bruikbare observaties op en daarnaast stimuleert het je creativiteit. En creativiteit is de toegangspoort tot inspiratie!

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen en wens je veel inspiratie toe. Is het je gelukt om inspiratie te krijgen door bovenstaande tips, laat het me weten!

2 reacties

 1. Berthie schreef:

  Heel interessant om te lezen hoe je meer inspiratie kunt krijgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. mariekedamen schreef:

   Dankjewel, leuk om te horen!

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s