Het schrijven van een boek

Een boek schrijven, het is de wens van ongeveer een miljoen Nederlanders. Herken jij je in de zinnen ‘Als ik ooit tijd heb, ga ik een boek schrijven…’ of ‘Ik zou nog wel eens een boek willen schrijven…’? In dat geval wil ik je van harte welkom heten op mijn blog, waar ik mijn ervaringen over het schrijven van een boek met jullie deel. Hiermee hoop ik mensen te inspireren echt te beginnen of het boek nu eindelijk eens af te maken. Het leven is immers veel leuker met boeken, hoe meer hoe beter zelfs!

Zelf ben ik begonnen met schrijven in 2002 tijdens een sabbatical in Zuid-Afrika. De eerste jaren hield ik de schrijfsels voornamelijk voor mezelf en was ik er niet mee bezig hier ooit serieus iets mee te doen. Tot in 2009 mijn zoon werd geboren en ik hem al snel boeken ging voorlezen. De wens ontstond om een kinderboek voor hem te publiceren. Dit is uiteindelijk waarheid geworden met het eerste deel van Saffie de Slang in 2012, gevolgd door het tweede deel in 2014.

In dat jaar stuurde ik voor de eerste keer een spannend, kort verhaal in naar de jury van een schrijfwedstrijd. Ik wist niets van schrijfregels, volgde alleen mijn gevoel voor taal en mijn gevoel voor spanning. Spannend was het zeker, maar het verhaal werd dusdanig goed ontvangen dat deze werd gepubliceerd in een verhalenbundel.

Dit was het begin van mijn ultieme wens om ooit een boek te schrijven. Misschien wel de fase waarin jij je op dit moment bevindt. Maar zeg eens eerlijk: hoe graag wil je het echt? Tussen willen en willen zitten namelijk enorm veel gradaties, van ‘ Het zou mooi zijn als’ tot ‘ Ik wil het, ik wil het, ik wil het!

Na een jaar van oefenen in het schrijven van korte verhalen en een masterclass volgen bij Marion Pauw vloog mijn ‘willen’ in rap tempo naar de laatstgenoemde categorie. Mensen die me kennen, zullen me al snel beschrijven als een ongeduldig persoon. Wat ik nu in mijn hoofd haal, moet gisteren al zijn gebeurd. Toch had ik met het schrijven van mijn thrillerdebuut een engelengeduld en leerde ik een andere kant van mezelf kennen. Het debuut moest goed zijn, je kunt tenslotte maar een keer debuteren.

Dit is uiteindelijk in 2020 waarheid geworden met mijn debuutthriller Stilleven, uitgegeven door uitgeverij Letterrijn. De weg hiernaartoe was een lange van maar liefst vijf jaar. In die vijf jaar heb ik ontzettend veel geleerd wat ik graag met jullie deel. Dit kunnen praktische tips zijn, maar ook inspirerende om vooral niet op te geven. Ik kan jullie beloven dat het moment dat je je boek eindelijk in handen hebt, een onvergetelijke is.

Ik wens jullie veel lees-, leer- en inspireerplezier!

2 reacties

 1. Berthie schreef:

  Wat een leuk initiatief Marieke. Hopelijk kun je met je blog vele aspirant schrijvers motiveren. Heel veel succes en ik blijf je volgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. mariekedamen schreef:

   Dankjewel voor je fijne reactie!

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s